Iti doresti din tot sufletul sa adopti un copil? Felicitari! Este o decizie care merita tot respectul si toata aprecierea din lume! Nimic nu poate fi mai nobil decat sa-i oferi o viata frumoasa unui copil care a ajuns in grija statului, insa procesul de adoptie nu este atat de simplu precum ai crede.
Exista anumiti pasi pe care va trebui sa-i respecti, iar un cabinet de avocat din Iasi iti poate fi de mare folos in aceasta privinta. Un avocat specializat in Dreptul Familiei te poate ajuta sa redactezi si sa pregatesti toate actele pe care va fi necesar sa le prezinti in fata instantei de judecata si va face tot posibilul pentru ca verdictul instantei sa fie pozitiv.
Iar daca nu vei primi atestatul necesar adoptiei, specialistul unui cabinet avocat Iasi cu experienta va efectua demersurile necesare pentru a contesta decizia si va gasi cea mai buna solutie pentru cazul tau.
Cine poate adopta un copil in Romania?
1. Un cuplu casatorit;
2. O persoana singura care obtine atestatul de familie;
3. Un cuplu necasatorit, dar care are o relatie stabila si locuieste in aceeasi casa cu parintele necasatorit al copilului infiat, in cazul in care l-a ajutat sa creasca copilul de cel putin 5 ani.
Ce criterii se iau in calcul pentru a acorda adoptia?
Atunci cand vine vorba despre infierea unui copil, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului trebuie sa faca o evaluare amanuntita pentru a se asigura ca micutul va fi iubit si ingrijit corespunzator. Iata ce criterii se iau in considerare:
- conditiile in care locuiesc persoanele care vor sa adopte un copil;
- educatia si disponibilitatea de a creste un copil;
- motivele care i-au determinat sa ia aceasta decizie;
- personalitatea parintilor si rezultatele evaluarii psihologice;
- sursele de venit ale parintilor si nivelul cheltuielilor.
Daca vei indeplini conditiile urmarite de catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si vei fi considerat apt pentru a infia un copil, atunci vei primi un atestat de familie.

Este important de stiut ca, dupa contactarea unui cabinet avocat Iasi pentru obtinerea atestatului, urmeaza etapa in care va fi analizata relatia dintre tine si copilul adoptat. Timp de 90 de zile, vei putea evalua atat tu, cat si specialistii daca esti sau nu compatibil cu micutul infiat. In cazul in care acesta a depasit varsta de 10 ani, va fi luata in considerare si dorinta lui cu privire la procesul de adoptie.
Daca perioada de adaptare se finalizeaza cu bine, va fi trimisa o cerere de incuviintare catre instanta judecatoreasca. Aceasta va analiza documentele, precum si relatia dintre tine si copil, iar apoi va lua o hotarare. In cazul in care decizia va fi favorabila, in urmatorii 2 ani, autoritatile competente vor monitoriza relatia dintre voi si vor efectua cate un raport trimestrial, iar daca totul va decurge asa cum iti doresti, procesul de adoptie va fi finalizat.
Pentru a afla mai multe detalii despre procedura de infiere a unui copil, contacteaza avocatiasiduhnea.ro, un cabinet de avocat din Iasi cu renume. Un specialist in Dreptul Familiei va prelua cazul tau si iti va oferi consultanta avizata!